Et program av og med Leif Arne Thorstensen og Jon Jarle Haugen!

 

Leifen og Jon synger, speller, prater og ler seg gjennom et program om den mest rocka delen av norsk industrihistorie, arbeids – og samfunnsliv!

Alle hjertelig velkommen!

 

Bygging og utvikling av jernbane var helt nødvendig for etablering av Norsk Hydro. Leifen bodde på Notodden som guttunge og Jon hadde hele sin oppvekst der. Leifen var omgitt av jernbane på alle kanter som andre generasjon jernbanearbeider på Nordagutu. Turnerte som rockemusiker på tidlig 60 tall, reiste flere år til sjøs som tenåring, kom hjem, gifta seg og starta et 40 års arbeidsliv på jernbanen. Som baneinspektør på Tinnosbanen, Bratsbergbanen og Sørlandsbanen, har Leifen sørget for all slags vedlikehold i spora og tunnellene. Han gikk gradene fra aspirant til baneformann og kan jernbane i alle ledd. Jon var legesønn, gikk på gymnas, spelte i band, nekta militæret og fikk jobb i Norsk Spisevognselskap i Oslo. Han blei musiker, tok musikklærerutdanning, stifta familie, bosatte seg på Akkerhaugen og fløtta seinere til Gvarv. De har en relasjon til historisk fortid og nåtid som er genuin og viktig.
Leifen og Jon sin svært ulike oppvekst og bakgrunn, er samarbeidet sin store styrke.

Vårt program
Vi har valgt vår personlige måte å formidle historia på; med mye sang, gjennom historier, usminka, opplysende, beinhard og brutal realisme, egne opplevelser – og
saftig humor. Vår form er muntlig, umiddelbar og direkte. Alf Mostue fra Notodden er en av våre kilder til det historiske materialet. Han intervjuet Rallaren Polis Kalle i 1952. Polis Kalle kom til Sauherad allerede under byggingen av Sørlandsbanen og bosatte seg på Gvarv. Han døde i 1958, 88 år gammel og er gravlagt på Nes Kirkegård. Polis Kalle og Svarta Bjørn var godt kjente.

Litt om noen av visene vi framfører.
Pelle Tordenbragvise, er den mest kjente. En lystig vise, med godt tildekket realisme i seg. Kokkevisa. I det steintøffe og tette miljøet på annlegga, sørget kokkene for mat og stell på brakkene. Aleine med opp til 12 mann på døgnskift, å stelle for. Tunnell ulykken på Skiensbanen. Ei mindre kjent vise fra Bratsbergbanen. Det skjedde skyteulykker hele tida. Polis Kalle skjøt ut sitt høyre øye under sprengning påDovrebanen.  Jeg møtte en gammel mann en gang. Leif Arne skreiv ei vise etter å ha blitt kjent med en gammal rallar som satt aleine på Gamlehjemmet på Gvarv.
Sluskevisa. En sår tekst som beskriver en rallars livsløp. Polis Kalle kunne ha skrevet teksten. Jon har laget en bluesa, mollstemt melodi til den.

Scroll to Top