Romantikkens univers 

Kunsten* Naturen * Mennesket

Lyriker og fagbokforfatter  Geir Uthaug  har skrevet et storslagent verk om romantikken og viser oss bredden i denne perioden hvor fellesnevneren er følelsenes reaksjon mot fornuftsdyrkelsen.

Geir Uthaug har som forfatter, lyriker og gjendikter vist en enestående evne til å trenge inn i romantikkens univers. Han har gjendiktet en rekke av periodens nøkkelverker, som Blakes “Uskyldens og erfaringens sanger”, Keats’ “Endymion”, Coleridges “Balladen om den gamle sjømannen”, Byrons “Childe Harolds pilgrimsferd” (I-IV) og “Don Juan” (I-XVII). Uthaug har redigert flere antologier over romantisk og viktoriansk poesi og skrevet de kritikerroste biografiene/monografiene “Den kosmiske smie” om William Blake (nyutgivelse) og “Et verdensdyp av frihet” om Henrik Wergeland. I 2010 kom “ad Astra”, dikt og gjendiktninger, i en jubileumsutgave til forfatterens sekstiårsdag. Han ble statsstipendiat i 2014.

Kilde: Aschehoug forlag

Romantikkens univers utforsker Geir Uthaug det romantiske begrep, dets betydning og opprinnelse gjennom åndsretningens mange faser og uttrykksformer. Vi møter en rekke av romantikkens hovedskikkelser, som Schlegel, Goethe og Novalis i Tyskland, Byron, Blake og Shelley i England, Rousseau, Lamartine og Delacroix i Frankrike, og boken er rikt illustrert med bilder av blant andre Turner, Friedrich, Moreau og Goya.

Forfatteren ser romantikken som et mangfold med en fellesnevner: følelsenes reaksjon mot fornuftsdyrkelse, og fantasiens plass i den menneskelige bevissthet. For romantikerne var kunsten en vei inn til sjelens innerste vesen, de dyrket geniet, hatet konvensjoner, var fascinert av det fantastiske og det enestående.

I arkitekturen prioriterte de det estetiske, i kunsten det overskridende. De søkte det guddommelige i naturen, de utforsket grenselandet mellom en ytre og indre virkelighet. Det var det gåtefulle, det uoppklarte, det mangetydige ved tilværelsen som grep det romantiske sinn.

Kilde: Dreyer forlag

Biblioteket skal følge myndighetenes smittevernråd under arrangementene og vi anbefaler publikum å kjøpe billett på forhånd!

 

PÅ SPORET AV VÅR LITTERÆRE ARV:

Til alle tider har forfattere latt seg inspirere av dem som har gått foran, helt fra antikken til våre dager. Referansene er mange, ofte er de skjulte, desto større er lesegleden når slike sammenhenger oppdages.

Velkommen til PÅ SPORET AV VÅR LITTERÆRE ARV. Kr. 110 pr. kveld, studenter kr. 60.

PÅ SPORET AV VÅR LITTERÆRE ARV er støttet av Nasjonalbiblioteket,  Fritt Ord og  Norsk Kulturråd og Notodden kommune.

Denne arrangementserien er et samarbeid mellom prosjektgruppa: Inger Løken,  Kirsti-Nina Frønæs og Marianne Nedler Tinnes  og  Notodden bibliotek.

Scroll to Top