Ole Robert Sunde.  Foto: Julie Pike.  “Penelope er syk”, roman,  Gyldendal forlag

Reisens mål er å komme  hjem

Fra antikkens Athen til Oslo i dag med Ole Robert Sunde

 

Liv Gulbrandsen, prosjektleder i Bokåret 2019, setter i gang «På sporet av vår litterære arv»

Eirik Welo, førstelektor fra UiO,  gir en innføring i den  litterære arven fra antikken med foredraget «Odyssevs: På vei hjem i 2500 år».

Forfatter Ole Robert Sunde snakker om sin roman «Penelope er syk» som fikk P2 lytternes romanpris for 2017. I denne romanen som foregår i Oslo i vår tid, er det mange referanser til Homers Odysseen og James Joyce’ berømte roman Ulysses.

 

“Penelope er syk”.

Det var mørkt i portrommet, og lyset utenifra skinte under dørbladet til porten og inn i den trange glipen mellom den delen av porten som kunne åpnes og den delen som var lukket. (…) lyden av det bortsprutete underdekkregnvannet var tydelig – et sted hadde en amerikansk forfatter sammenlignet det med revnet silke».

«Penelope er syk», Ole Robert Sundes nye roman, starter slik. I nærheten av St. Hanshaugen i Oslo går forfatteren ut i verden. Det er formiddag og regn. Det er ingen lang ferd han har foran seg, han skal til Adamstuen for å kjøpe sushi og snus.

Umiskjennelig sansende, strømmende og intenst oppmerksom på detaljene, raus i assosiasjonene. Slik kunne vi si at vi står overfor en typisk Sunde-tekst, hvilket vi også gjør, men her er også noe eget som bare denne romanen har. En forventet sorg, uomgjengelig smerte, et tap som ennå ikke er utløst.Hos Homer er Penelope Odyssevs’ hustru, den trofaste, hun som ventet på sin langveisfarende i tjue år, mens han utkjempet sin trojanske krig. I James Joyces berømte roman «Ulysses» gjenfinnes Penelope som Molly Bloom, Leopold Blooms kone («Ulysses» er en versjon av navnet Odyssevs slik det brukes på engelsk).

Leopold er Odyssevs’ motstykke; boken følger hans vandringer i løpet av én enkelt dag, samtidig som episoder i Odysseen gjendiktes, plassert i Dublin anno 1904.

I «Penelope er syk» er det altså – på et vis – forfatteren som spiller Odyssevs’ rolle. Hans reise utspilles i løpet av en times tid eller så, over et par hundre sider, uten kapittelinndeling. Penelope er forfatterens syke kone. Hun venter hjemme, hun har vært syk lenge, forfatteren er redd. (Kilde: NRK bok)

 

PÅ SPORET AV VÅR LITTERÆRE ARV

Til alle tider har forfattere latt seg inspirere av dem som har gått foran, helt fra antikken til våre dager. Referansene er mange, ofte er de skjulte, desto større er lesegleden når slike sammenhenger oppdages. Gjennom høsten vil vi vise hvordan vår litterære arv gjenbrukes i dagens litteratur, film og dataspill.

Velkommen til PÅ SPORET AV VÅR LITTERÆRE ARV. Du kan plukke akkurat så mange kvelder som passer deg. Kr. 100 pr. kveld, studenter kr. 50.

PÅ SPORET AV VÅR LITTERÆRE ARV er støttet av Bokåret 2019 – Nasjonalbiblioteket,  Fritt Ord, Norsk Kulturråd, Norsk forfattersentrum og Notodden kommune.

Denne arrangementserien er et samarbeid mellom prosjektgruppa: Inger Løken,  Kirsti-Nina Frønæs og Marianne Nedler Tinnes  og  Notodden bibliotek.

Bokåret 2019 - logo
Liv Gulbrandsen, Bokåret 2019
Eirik Welo, HF, UIO

Scroll to Top