Utsnitt av maleri: Anna Karenina, hentet fra: Standard Ebooks. Tone Selboe. Foto: Sturlason. Kagge forlag

“Ansikt til ansikt med livet selv”! Tone Selboe om sin gjenlesing av Anna Karenina av Leo Tolstoj.

 

«Alle lykkelige familier ligner hverandre, hver ulykkelig familie er ulykkelig på sin egen måte»

Slik åpner Tolstojs Anna Karenina, utgitt første gang i perioden 1873–1877, som føljetong i tidsskriftet Russkiy Vestnik. Romanen kom i bokform i 1878, og er blitt en av verdenslitteraturens udiskutable klassikere. Den er filmatisert en rekke ganger, blant annet med Greta Garbo og Keira Knightley i hovedrollen som Anna Karenina. Den er også satt opp som ballett i Den norske opera.

Anna Karenina handler om store følelser og komplekse menneskeskjebner: Ulykkelig kjærlighet, fatale livsvalg og hva det vil si å leve godt og riktig. Romanen topper stadig lister over verdenshistoriens beste romaner og har blitt kalt eksemplarisk for selve romansjangeren. I Hva er en roman? skriver Tone Selboe for eksempel at Anna Karenina viser hvordan romanen er en slags sosialhistorie eller idéhistorie i litterær form.

Vi gleder oss til å høre Tone Selboe fortelle om sin gjenlesing av Anna Karenina.

Tone Selboe er professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo, og ble i 2010 kåret til en av landets mest inspirerende forelesere av Morgenbladet. Hun har skrevet en rekke bøker, blant andre Karen Blixen (1999) og Verdenslitteratur (2007, med Jon Haarberg og Hans Erik Aarset). Camilla Collett. Engasjerte essays (2013) ble nominert til Kritikerprisen i klassen beste sakprosabok for voksne. I 2015 utkom Hva er en roman.

Biblioteket skal følge myndighetenes smittevernråd under arrangementene og vi anbefaler publikum å kjøpe billett på forhånd!

Velkommen til PÅ SPORET AV VÅR LITTERÆRE ARV – GJENLESINGENS GLEDER. Kr. 110, studenter kr. 60.

Arrangementet er støttet av Nasjonalbiblioteket.

Dette arrangementet er et samarbeid mellom prosjektgruppa: Inger Løken,  Kirsti-Nina Frønæs og Marianne Nedler Tinnes  og  Notodden bibliotek.

Scroll to Top