Kim Leine. Foto: Robin Skjoldborg. Profetene i Evighetsfjorden, Cappelen forlag

Drømmen om frihet, likhet og brorskap i Kim Leines Grønland-romaner

Amalie Kasin Lerstang2018 - Foto: Kristine Helliesen

Amalie Kasin Lerstang. Foto: Kristine Helliesen

 

Litterær samtale mellom forfatter Kim Leine på storskjerm og forfatter Amalie Kasin Lerstang.

 

Kim Leine er kritikerrost forfatter, født og  oppvokst i Telemark. For «Profetene i Evighetsfjorden» som er første bind i  Grønlandstrilogien, fikk han «Nordisk  Råds litteraturpris» i 2013.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Profetene i Evighetsfjorden er inspirert av virkelige hendelser i det store dansk-norske riket mot slutten av 1700-tallet. Boken tar deg med til Københavns gater, Grønlands vidstrakte natur, på sjøreiser og hvalfangst, en fottur på tvers av Norge og Københavns store brann i 1795. Romanen er en bredt anlagt fortelling om et kulturmøte på godt og vondt, om umuligheten av å finne hjem og den store drømmen om frihet.

Kolonien Sukkertoppen, Vestgrønland, 1793:
En kvinne sparkes ut over en klippe og faller i døden. Koloniens dansk-norske prest, Morten Falck, har hjemlengsel. Hans grønlandske hjelpeprest fortæres av sinne og sorg. Fiendskapet mellom grønlendere og kolonister vokser. Det kommer skip én gang i året. Langt inne i landet er det brudt ut opprør blant de kristne grønlendere, ledet av profeten Habakuk og hans kone Maria Magdalena. De drømmer om frihet, likhet og brorskap, 4.000 km nordvest for Paris og Den Franske revolusjon. Morten Falck er splittet: Skal han håndheve den danske overmakt eller la seg beruse av de grønlandske frihetsdrømmene?

Kim Leine er en dansk-norsk forfatter, vokste opp i Norge og flyttet som 17-åring til Danmark, og utdannet seg til sykepleier. Han flyttet til Grønland hvor han bodde i 15 år. I 2004 kom han tilbake til Danmark, og debuterte i 2007 med romanen Kalak som har sterke selvbiografiske trekk. Boken handler om sykepleieren Kim som drar til Grønland for å komme bort fra en far som misbruker ham seksuelt, men livet der blir preget av destruktiv bruk av alkohol og narkotika.

Det store gjennombruddet som forfatter kom med den bredt anlagte romanen Profetene i Evighetsfjorden, som skildrer kristne misjonærers forsøk på å omvende den fordrukne og ugudelige befolkningen på Grønland. Kim Leine ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen i 2013.

Biblioteket skal følge myndighetenes smittevernråd under arrangementene og vi anbefaler publikum å kjøpe billett på forhånd.

PÅ SPORET AV VÅR LITTERÆRE ARV:

Til alle tider har forfattere latt seg inspirere av dem som har gått foran, helt fra antikken til våre dager. Referansene er mange, ofte er de skjulte, desto større er lesegleden når slike sammenhenger oppdages.

Velkommen til PÅ SPORET AV VÅR LITTERÆRE ARV. Kr. 110 pr. kveld, studenter kr. 60.

PÅ SPORET AV VÅR LITTERÆRE ARV er støttet av Nasjonalbiblioteket,  Fritt Ord og  Norsk Kulturråd og Notodden kommune.

Denne arrangementserien er et samarbeid mellom prosjektgruppa: Inger Løken,  Kirsti-Nina Frønæs og Marianne Nedler Tinnes  og  Notodden bibliotek.

Scroll to Top