“En historie om å følge drømmen”

 

En temakveld ved fotograf og yogainstruktør Elisabeth Fosse.

Musikk ved Åste Hunnes Sem og Bård Gunnar Moe.

 

Gratis inngang! Alle hjertelig velkommen!

 

Arrangementet er et samarbeid mellom Arbeidsgruppa for Verdensdagen for psykisk helse 2019:

IDEA, Psykisk helse, Helsestasjonen, NAV, DPS-Notodden og Frivilligsentralen og Notodden bibliotek.

 

OM VERDENSDAGEN FOR PSYKISK HELSE 2019:

Tema for 2019 er «Gi tid». Årets kampanje har som mål å oppfordre oss alle til å bruke tiden på å gjøre ting som er godt for den psykiske helsen. «Gi tid» er første tema ut under paraplyen «Oppmerksomhet og tilstedeværelse», som skal gjelde for 2019-2021.

Tid er verdifullt

Tid er penger, sier vi. Men tid er også oppmerksomhet, å vise interesse, og det å være tilstede. En ting er sikkert: Tid er verdifullt, noe vi ikke kan sette en prislapp på. Mange opplever at de har for lite av den. I en tid der vi får input fra mange hold, er ekte oppmerksomhet den fineste gaven man kan få og gi. Derfor er det å gi av tiden sin noe av det fineste man kan gjøre. Har du råd til å la være – spør vi i årets kampanje.

Er du til stede?

Ordet «tilstedeværelse» kan linkes til nærvær, det å finnes, forekomst og eksistens. Å være er å være tilstede. Og hvem er vi egentlig dersom vi aldri er tilstede i oss selv, eller med andre? Temaet har berøringspunkt til store og dels filosofiske spørsmål.

Både på jobb og i relasjoner er det viktig å ta en ting av gangen og være tilstede. Tilstedeværelse er bra og viktig for oss mennesker. Å hele tiden avlede oss selv fra det vi gjør med nye inntrykk og oppgaver, kan frata oss den viktige mestringsfølelsen. Flere studier bekrefter at vi er rett og slett nødt til å fokusere på en ting av gangen i møte med vanskelige oppgaver eller problemer som skal løses.

Tilstedeværelse er bra og viktig for relasjonene våre, og er selve premisset for gode samtaler og det å kunne være der for andre. Å velge å være mer tilstede er bra for vår psykiske helse, og kan støtte andres. Kvaliteten på kontakten med andre blir bedre når vi er tilstede. Det kan være sårende for andre å bli «valgt bort» til fordel for en mobil, en skjerm eller en annen oppgave. Det kan trigge en følelse av å ikke bli sett, og å bli avvist, som er noe av det verste vi mennesker opplever.

Er du tilstede i ditt eget liv? Er du tilstede for andre? Tenk gjennom spørsmålene. Har du ofte mobilen fremme når du snakker med andre, sjekker du ofte mail når du spiser middag, får du med deg det kollegaen din sier på møtet?

Se opp og vis nærvær

Hverdagen preges for mange av tidsklemma og multitasking. Det er på tide at vi tar en pause fra tidsjaget, ser opp og viser nærvær til de rundt oss. Vi bruker mer og mer tid på å se på skjerm, til og med når vi er sammen med hverandre. Reduser støyen rundt deg, se opp og vis at du er tilstede fysisk og mentalt. Det er den beste formen for oppmerksomhet du kan gi noen.

Når vi blir mer oppmerksomme på ting som skjer rundt oss, vil vi også legge merke til flere detaljer. Vi vil da ha bedre mulighet til å observere om noen har det vondt eller vanskelig.

Kampanjen vil også oppfordre til å gi tid til seg selv, ved å være oppmerksom på hvordan man har det. På denne måten kan en få flere perspektiver på egen tilværelse, bli klar over hva som gjør en glad og lære mer om seg selv.

 

Mer info om Verdensdagen for psykisk helse  og årets tema finner du herhttps://verdensdagen.no/

 

Scroll to Top