Åpning av julekurvustilling og Bok & Blueshusets julekalender klokken 17:00 – Gratis kaffe

Årets juleutstilling i foajeen i Bok og Blueshuset , «1000 julekurver», er et møte med juletradisjoner som flere generasjoner vil kjenne seg igjen i.

Julekurventusiasten Beate G. Lindseth fra Vikersund, var allerede som lita jente en ivrig julekurvfletter, og har gjennom mange år skaffet seg både omfattende kunnskaper om gammel juletrepynt generelt og om flettede julekurver spesielt.

Denne interessen har ført til at hun blant annet har bygd opp ei samling på over 1000 julekurver som har blitt vist i utstillinger ulike steder rundt i landet. Det er stor rift om disse 1000 julekurvene, men i år har Notodden vært så utrolig heldig å få disponere denne unike samlingen slik at vi kan presentere den i Bok og Blueshusets foajee i advents – og juletida !

Dette er en tredelt utstilling der en del er satt sammen av et utvalg tradisjonelle fletta julekurver med mønstervariasjoner som vi finner igjen både i Norge, Sverige og Danmark.

Mange av disse var å finne på modellark med veiledninger så langt tilbake som til 1871 og eksisterte blant annet som vedlegg i ukebladene helt fram til 1920-tallet.

En annen del av utstillingen består av julekurver med et mer spesielt design, men er bygd på det samme fletteprinsippet.

Videre finner vi et utvalg av kurver som Lindseth selv har designet. Disse kurvene ser slett ikke ut som julekurver flest! Her kan du for eksempel finne motiv med en golfspiller som svinger kølla, på en annen kan du finne komponisten Grieg på glanspapir med noter på. På andre kurver ser vi både dinosaurer, stjernetegn, eventyrfigurene til H.C. Andersen og andre utradisjonelle julemotiv. I denne sammenhengen mener Beate G. Lindseth at kurvene skal være både trivelig å lage og trivelige å se på i tillegg til å ha innhold, og at de kan fortelle noe om både den som fletter eller også om en eventuell mottaker den flettes til.

I 2015 ga Lindseth også ut boka « Julekurver », her får du en grundig innføring i hvordan du kommer i gang med å flette kurver, fra de helt enkle til noen mer avanserte. Prinsippene er de samme og er lette å lære, men vanskelighetsgraden på klipp og fletting varierer med motivet.

Dette er med andre ord en utstilling som legger til rette for nostalgiske minnemøter og kanskje inspirasjon til en kveldsstund med saks og glanspapir både for store og små i alle aldre i førjulstiden!

Utstillingen blir stående frem til 5. januar

Scroll to Top