OBS: Opplev mer og Ibsen-Quiz en time før forestilling!

Er det mulig å fri seg fra fortiden?

Vi har alle så mye vi gjerne skulle gjort annerledes. En urett vi begikk. En sjanse vi ikke tok. Et valg vi ikke våget. Vi vet det. Og prøver å glemme det.

Men var det alvorlig nok, vil det før eller siden hjemsøke oss.

På samme måte er det med familien. Den bestemmer hvem vi blir. Uansett hvor mye vi forsøker å befri oss fra hva generasjoner har gjort før oss.

Det er dette det handler om i Gjengangere – Ibsens kanskje aller skarpeste og mest gripende skuespill.

Når den unge Osvald Alving kommer hjem etter farens død, blir ikke gjensynet den lykken hans mor har sett frem til. Osvald er uhelbredelig syk, og han klandrer seg selv og det glade kunstnerlivet han har levd i Paris. Men fru Alving – som aldri har fortalt sannheten om sin mann – innser at årsaken er en annen. Det er fortiden som innhenter henne – og med den skammen over alt hun har holdt skjult.

Fru Alving er den mest sammensatte av alle Ibsens kvinneskikkelser. Hun er også i nær slekt med Nora i Et dukkehjem, som ble skrevet to år tidligere. Men der Nora bryter opp og forlater både mann og barn, gjør fru Alving det motsatte: hun blir. Men prisen for det blir høy.

Pressen mener:

“Gnistrende Gjengangere. Glimrende skuespillere i en oppsetning uten fiksfakserier gjør at vi blir revet med av en intens utforskning av arv kontra miljø, plikt kontra livsglede.”
Adresseavisen (5)

“Det kunne vært meg. Det kunne vært deg. Gå og se!”
NRK

“For en lettelse en gang i mellom å se Ibsen som Ibsen”
Aftenposten (5)

“Regissør Bentein Baardson stoler på at Ibsens fortelling har kraft i seg selv til fortsatt å røre ved oss. Og det gjør den.”
Dagsavisen (5)

“Jeg tror ikke en eneste tilskuer, etter å ha sett denne forestillingen, stilte seg spørsmålet “Hva er greia med Ibsen?””
Harstad Tidende (6)

“En svært klar versjon av Ibsens stykke”
Dagbladet

Podcast: http://www.radiofrekvens.org/podkaster/gjengangere

Ibsen-intro
Hva ville Ibsen med Gjengangere, hvorfor var publikum sjokkert og hva angår oss i dag? Velkommen til gratis Ibsen-intro i foajeen med dramaturg Tine Thomassen før forestilling på flere spillesteder.
Se oversikt over hvor vi inviterer til Ibsen-intro på riksteatret.no

På scenen
Per Egil Aske, Gunnar Eiriksson, Madalena Sousa Helly-Hansen, Gjertrud Jynge og Lasse Lindtner .

Team
Regissør: Bentein Baardson. Scenograf: Bård Lie Thorbjørnsen. Kostymedesigner: Ingrid Nylander. Lysdesigner: Eivind Myren. Lyddesigner: Nils Wingerei. Dramaturg: Tine Thomassen. Produsent: Anita Basmo Bjørnstad

Forestillingslengde: 2 timer (inkludert pause).

Scroll to Top