Ved Kristofer Uppdal-biograf Arild Bye, lokalhistoriker Edgar Gundersen og «trubadur» Bjørn Borgen.

Arild Bye – journalist og biograf
Vil holde foredrag om arbeiderdikteren Kristofer Uppdal, rallartida, industrieventyret i Telemark og motiver fa Svelgfoss i Uppdals diktning. Kristofer Uppdal var rallar på begge de store anleggene langs Tinnelva – kraftstasjonene i juvet og Tinnosbanen.

Bjørn Borgen – kveldens trubadur
Han har henta fram to glemte skillingsviser fra rallartida – «Visen om Svælgfos
Kraftanlæg» og «Hilsen fra jernbaneanlegget i Vestfjorddalen
og tunnelanlægget ved Rjukan». Kanskje tar han også med litt
fra «Knækkefruen paa Notodden».

 

Edgar Gundersen – pensjonist og hobbyskribent
forteller om artikkelserien «Jakta på Sam Eyde», som dukka opp i Telen i november og som nå går mot sin avslutning. Han loser kveldens arrangement trygt opp i tømmerrenna, inn i Svelgfoss-juvet til restene av kraftstasjonen, opp på Svelgfossmoen og bort til Sletta.

ARILD BYE fra Steinkjer
Kristofer Uppdals hjemtrakter. Journalist og biograf. Skrevet biografi om arbeiderdikteren og lyrikeren Kristofer Uppdal. Har publisert et utvalg av Uppdals sakprosa. Har publisert Uppdals forlatte manuskript «Ein slusk da han var barn» og ny-utgivelse av Uppdals prosadebut «Ved Akerselva». Skrevet biografi om skole- og folkeopplysningsmannen Ole Vig, Skriver på en biografi om forfatteren og lyrikeren Arne Paasche Aasen.

BJØRN BORGEN fra Notodden
Lærer og trubadur. Platearbeider og sveiser i unge år. Bl. a. to år ved Oddvar Jensens sveiseverksted i Hydros forlatte verkstedlokaler på kanten av Svelgfoss-juvet. Lang og trofast artistkarriere. Spilte i «Hydro-revyen» i 1986. Stiller hvert år med ny sketsj i revyen «Heilt Nils». Spiller og synger i gruppa «Norske menn i hus og hytte».

EDGAR GUNDERSEN fra Notodden
Pensjonist og tidligere sivil-ingeniør. Rundskift-arbeider på Tinfos Jernverk i ti års tid i unge år. Kulturminnevenn, samfunnsdebattant, lokalpolitiker og guide. Nest-leder i Fortidsminneforeningen i Telemark. Skriver i lokalpressa og sporadisk i Notodden historielags års-skrift. Går guida historiske turer der folk ønsker det. Eller der de havner hvis de er ute etter spenning – tømmerrenna og Svelgfoss-juvet. Aktuell med artikkelserien «Jakta på Sam Eyde» i Telen.

 

Scroll to Top