Jan Kristoffer Dale debuterte i 2016 med novellesamlingen «Arbeidsnever». Den fikk flotte omtaler i landets aviser. Forfatteren mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris og ble nominert til Sørlandets litteraturpris 2017.

«Arbeidsnever»
Novellene i Arbeidsnever handler om de som har falt utenfor; de som ikke fiksa skolen, og droppa ut. De ufaglærte. De som aldri flytta hjemmefra. De som aldri fant noen å slå seg ned sammen med, og de som har blitt forlatt. Vi møter Trygve som snart skal bli far, og som har en usikker og tung lagerjobb, Frank som bor hjemme med sin mor og i det siste har fått et godt øye til den nye dama på kroa. I tillegg møter vi tre gamle venner som drar på hyttetur bare for å havne i ei grøft, og ungkaren Andrè som må ta en kikk på sitt eget liv.
Novellene utspiller seg i samme miljø, og handler om vanlige menneskers liv og arbeid. Alle sliter de med sitt: usikkerheten, kjærligheten, økonomien og seg sjøl. Noen er fanget i situasjoner de ikke kommer seg ut av, mens andre må ta et valg om hvem de vil være, og hvordan de vil leve.
Jan Kristoffer Dale
Født i 1984 og oppvokst i Froland, og bor i dag i Grimstad. Han har jobbet på bryggeri og er tidligere student ved Skrivekunstakademiet i Bergen. Han har publisert flere noveller. Arbeidsnever er hans første bok.

Om Arbeidsnever
«Arbeidsfolk skal ha arbeidsnever og drikke vanlig øl. Det er det viktigste kjennetegnet, ifølge debutanten Jan Kristoffer Dale. Han skriver noveller fra gølvet, fra innsiden.» Atle Christiansen, Aftenposten – Årets beste bøker 2016

«Novellenes blikk for det vanlige, ikkesuverene mennesket – beskrivelsene deres av levd liv og arbeid – gjør dem til årets debut.»  Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen – Årets beste bøker 2016

«Det som slår meg aller sterkest i denne lille, men uhyre sterke novellesamlingen, er ømheten for det vanlige, ikke-suverene mennesket. Novellene beskriver ganske enkelt levd liv, og for eksempel avslutningsnovellen er en stillferdig hyllest til betydningen vi har for hverandre, til avhengigheten vår av andre mennesker. Jeg kan ikke få sagt mange nok ganger at det har en verdi å opprette flere kontaktpunkter mellom det litterære univers og det livet størstedelen av befolkningen lever. Dale har skrevet elegante og dempede bidrag til detteBjørn Ivar Fyksen, Klassekampen – månedens bøker

«Arbeidsnever har blitt en av de fineste novellesamlingene innen ‘røff bygde-realisme’, siden Kyrre Andreassen debuterte med Det er her du har venna dine, i 1997. Og det er jo en god stund siden.» Ingvar Ambjørnsen.

Scroll to Top