«Lyrikeren Bjørn Aamodt» –  Kjartan Fløgstad.

«Hvem jeg tenker på når jeg tenker på arbeiderklassen». Amalie Kasin Lerstang.

Forfatterne samtaler om oppvekst på industristeder.

 


Bjørn Aamodt
var metallarbeider, sjømann, sjauer – og dikter. Han er blitt karakterisert som “den siste klassiske arbeiderdikteren”, men, som han selv skriver: “Arbeiderklassen forsvant rundt hjørnet i morgenregnet i en blå trikk”…

Bjørn Aamodt er en kresen dikter, han er selvkritisk inntil taushet, har forfatteren Kjartan Fløgstad sagt om ham. Fløgstad har skrevet etterordet i Aamodts samlede dikt i perioden 1973 til 1994.

(NRK)

Født 24. februar 1944. Hans to første samlinger, Tilegnet (1973) og Knuter, Mulm og andre dikt (1980), gir i et konkret, fortettet og dypt poetisk språk bilder fra sjøfolks og industriarbeideres hverdagsliv og hører til høydepunktene i moderne arbeiderlyrikk. Samlingene Stå (1990), ABC (1994), Anchorage (1997), Atom (2002) og Arbeidsstykker og atten tauverk (2004) har større innslag av refleksjonslyrikk.

Avskjed (2010) bygger på tekster Aamodt arbeidet med på slutten av livet. Samlingen er redigert av Henning Karlbom. Bjørn Aamodt mottok Gyldendalprisen 1997 og Doblougprisen i 2003. Han var innstilt til Nordisk Råds Litteraturpris to ganger, i 1994 og 1997.

(Store norske leksikon)

Kjartan Fløgstad debuterte med diktsamlinga Valfart i 1968. Han studerte opprinneleg arkitektur ved Noregs Tekniske Høgskule i Trondheim, men skifta snart til litteratur- og språkvitskap ved Universitetet i Bergen. Fløgstad var ei tid industriarbeidar i heimbyen, og blei så «greaser» på eit norsk lasteskip i internasjonal fraktfart. I si tid som sjømann reiste han i ulike delar av verda, spesielt i Latin-Amerika, og erfaringane frå dette enorme kontinentet skulle få ein vesentleg innverknad på forfattarskapen. Kjartan Fløgstad har skrive tjue romanar og ei lang rekke essaysamlingar, dikt, skodespel og biografiar. Han har mellom anna fått Aschehougprisen, Nordisk Råds litteraturpris, Kritikerprisen, Noregs Mållags pris, Brageprisen og Gyldendalprisen. I 2008 fekk han Brages hederspris. Kjartan Fløgstad er fødd i 1944 i Sauda og bur i dag i Oslo.

(Fra Gyldendal Forlags forfatterside)

Amalie Kasin Lerstang (født 1988 på Notodden) er utdannet fra Westerdals og jobber blant annet som redaktør i tidsskriftet Fanfare. I 2014 debuterte hun med romanen Europa, som hun mottok Tarjei Vesaas debutantpris for. Samme år fikk Lerstang Saabye Christensen-stipendiet for debutromanen. Stipendiet ble opprettet i forbindelse med Lars Saabye Christensens 60-årsdag i 2013, og deles ut til en av fjorårets debutanter. Stipendiet deles ut hvert år på Saabye Christensens fødselsdag, 21. september, og er på kr 25.000,-. Det kan tildeles alle om som debuterer innenfor feltet skjønnlitteratur for voksne på Cappelen Damm.

(Cappelen Damms forfatterside)

Scroll to Top